Nemačka sve popularnija za turiste sa Balkana

made-in-germany-rs-berlin-brandenburgertor

Sudeći prema rezultatima istraživanja Turističke organizacije Nemačke i konsultantske kuće “IPK internešnal”, ova evropska zemlja kao turistička destinacija beleži sve veći rast na brojnim tržištima Jugoistočne Evrope.

Po rečima Petre Hedorfer, predsedavajuće Upravnog odbora Turističke organizacije Nemačke, većina zemalja duž toka Dunava pokazuje natprosečnu, a u nekim slučajevima čak i dvostruku stopu rasta u prošloj godini. U Nemačkoj je u 2014. godini registrovano ukupno šest miliona noćenja iz Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Bugarske.

U saopštenju Nemačke turističke organizacije, čije je istraživanje sproveo Savezni zavod za statistiku “Destatis”, u Hrvatskoj je Nemačka najpopularnija inostrana destinacija, u Rumuniji zauzima drugo mesto, a u Bugarskoj treće, prenosi agencija “Tanjug”.

– Jako pozicioniranje Nemačke kao turističke destinacije u regionu potvrduje našu stratešku posvećenost tržištima u razvoju. Mi u ovom regionu i dalje vidimo veliki potencijal koji kroz ciljane marketinške aktivnosti, može biti adekvatno iskorišćen – rekla je Hedorferova.

Prema prognozama turističke organizacije, do 2030. godine očekuje se nastavak rasta poseta iz ovog regiona, i to na više od 10 miliona noćenja. Kako se navodi u saopštenju, Nemačka je, sa preko dva miliona putovanja i tržišnim udelom od 14 posto, već danas omiljena inostrana destinacija turistima iz zemalja balkanskog regiona, ispred destinacija kao što su Grčka, sa udelom od 13 posto, Turska (11 posto), Italija (8 posto) i Mađarska (7 posto).

Hrvatska je, kao najveće izvorno tržište, zabeležila u 2014. godini 770.000 putovanja u Nemačku i time ostvarila porast od 14,6 posto, a Nemačka je u toj balkanskoj zemlji označena kao daleko najpopularnija inostrana destinacija. Za Rumune je Nemačka na drugom mestu na listi top-destinacija sa ostvarenih 601.000 putovanja, a treća je u Bugarskoj sa 395.000 ostvarenih putovanja. Turisti iz Bosne i Hercegovine ostvarili u su u prošloj godini 197.000 putovanja u Nemačku, dok su oni iz Srbije ostvarili 153.000, čime su ovu zemlju uvrstili u TOP-10 omiljenih turističkih destinacija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор