Obnavljanje lekarske licence po novom pravilniku

made-in-germany-rs-stethoskop02

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović najavila je na “RTS-u” da će za deset dana u Službenom glasniku biti objavljen novi pravilnik o dobijanju i obnavljanju lekarske licence u Srbiji.

Po njenim rečima, biće smanjen broj bodova za obnavljanje licence, dok plaćanje članarine i dalje ostaje kao obavezan uslov za nastavak rada.

– Na pomolu je rešenje za problem lekarskih licenci, jer će za oko deset dana u Službenom glasniku biti objavljen novi pravilnik. Uslovi koji su do sada važili promenjeni su, ali plaćanje članarine Lekarskoj komori, ipak ostaje kao glavni uslov da lekar može da nastavi sa radom. Lekarima koji rade u državnim ustanovama ta članarina već se odbija od zarade, dok privatnici moraju da vode računa da redovno izmiruju svoje obaveze prema Komori – objašnjava Jovanovićeva.

Ona je istakla da se glavna novina u pravilniku odnosi na broj bodova koji je srpskim lekarima neophodan za obnavljanje licence, te da će umesto dosadašnjih 24 boda, lekari za godinu dana morati da steknu 20 bodova kako bi mogli da nastave sa radom.

– Glavni cilj jeste da na stručnim seminarima doktori na sedmogodišnjem nivou prikupe 140 poena. Međutim, ipak postoje i olakšice, pa tako da bi lekari uopšte ušli u ordinaciju moraju za godinu dana da sakupe minimum 10 propisanih bodova, dok ostatak planiranih bodova mogu da prenesu u narednu godinu. Za one lekare koji ni to ne uspeju, ukida se mentorstvo, pa se za nastavak rada mora polagati stručni ispit – kaže Jovanovićeva i podseća da će se ispit polagati pred komisijom unutar komora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор