Jasno označavanje hrane po novom pravilniku

made-in-germany-rs-namirnice-oznacavanje

Uvođenje novih pravila o označavanju prehrambenih proizvoda, istaknutim slovima strogo propisane veličine, obavezuju proizvođače u Srbiji da ubuduće na ambalaži jasno istaknu sastav, poreklo, cenu i rok upotrebe.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) kažu da će novi propisi kupcima omogućiti da lakše dođu do informacija o proizvodu, prenosi „B92“.

– Font malih slova ne sme biti manji od 1,2 milimetra, a za manje proizvode ne manji od 0,9 mm, tako da nam više neće biti potrebna lupa kada idemo u prodavnicu. Loše je što se u marketima i dalje mogu naći proizvodi sa starim deklaracijama, koji su upakovani pre stupanja na snagu novog pravilnika, ali oni koji sutra pakuju u obavezi su da svoj proizvod stave u promet poštujući nove odredbe. U deklaraciji mora biti istaknut spisak svih sastojaka uključujući aditive, naznačena zemlja porekla proizvoda, zemlja iz koje je uvezen, uputstvo o upotrebi i čuvanju, kao i rok trajanja namirnice. Svi alergeni moraju biti ispisani drugim oblikom slova i drugom bojom – kaže Goran Papović Iz NOPS-a.

Srpski proizvođači hrane imali su više od godinu i po dana da se prilagode novim propisima. Za one koji ih se ne budu pridrzavali uslediće kazne.

– Deklaracija je lična karta proizvoda. Ako vi garantujete da tu ima 3 posto soli, 12 posto ugljenih hidrata, a mi kontrolom ustanovimo drugačije, sankcije su drastične, i mislim da ni jedan proizvođac ne bi smeo da na takav način obmanjuje potrošače – dodaje Papović.

Još jedna od novina jeste da će ubuduće i ugostitelji svoje goste morati da upozore ukoliko porudžbina sadrži sastojke koji mogu izazvati alergiju. Novi pravilnik u skladu je sa onim koji već važi u zemljama Evropske unije (EU).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор