Nacionalni park dinosaurija na Staroj planini

made-in-germany-rs-dinosaur

Srpski geolozi prof. dr. Aleksandar Grubić i Mihajlo Galečić u svojoj naučnoj studiji smatraju da Staru planinu treba proglasiti za srpski nacionalni park dinosaurija, jer se na toj planini nalazi jedinstveno nalazište fosila, kakvog nema ni u Evropi, ali ni u svetu, zbog čega je treba zaštititi, detaljno istražiti, a rezultate tog istraživanja predstaviti svetskoj javnosti, prenosi agencija „Tanjug“.

Naučnu studiju naših geologa Grubića i Galečića, pod nazivom „Fosilni tragovi starih dinosaurija u donjem trijasu Stare planine”, Zavod za zaštitu prirode Srbije publikovao je još 2001. godine, ali je ona malo poznata široj srpskoj javnosti. Kako se u studiji navodi, prvi fosilni tragovi na Staroj planini pronađeni su još osamdesetih godina prošloga veka, a autori su u svom naučnom radu opisali i nalaze fosilnih tragova nogu tekodontosaurusa, pronađenih u Gornjem Visoku, starih kako se pretpostavlja, oko 250 miliona godina.

„Na gornjim površinama slojeva nađeni su mnogobrojni tragovi nogu sa otiscima dva, tri, četiri ili pet prstiju i prema tome nesumnjivo pripadaju tetrapodnim kičmenjacima. Na terenu je konstatovano da postoje tri vrste tragova i to sitni, dužine od dva do tri centimetara, srednji, od tri do šest centimetara i veliki, kod kojih samo jedan prst može biti dugačak deset i debeo dva centimetara“, opisuje se u studiji u kojoj se na kraju ističe ogroman naučni značaj ovog geološkog lokaliteta u Srbiji i poziva na njegovu zaštitu:

„Bolje očuvani tragovi i njihov izgled upućuju na sigurno dvonožno kretanje životinja od nekih grupa Thecodontosaurusa, koji su živeli u donjem trijasu, a možda već i u permu. Nalazak fosilnih tragova Thecodonata u donjem trijasu Stare planine je jedinstven u ovom delu Evrope, a i u svetu. Zbog toga se veoma ozbiljno nameće potreba da se ovo izuzetno fosilonosno područje proglasi za nacionalni park dinosaurija, zatim, da se otkriveni tragovi temeljno prouče i prikažu svetu, i na kraju, da se Stara planina sa svojim izuzetnim bio i geodiverzitetima zaštiti na odgovarajući način primeren svom navedenom izuzetno značajnom prirodnom sadržaju”, zaključuje se u studiji.

Grupa naučnika sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta na čelu sa prof. dr Pavlom Premovićem, pre nekoliko godina, takođe na Staroj planini u okolini Zavojskog jezera pronašla je dokaze da se na ovom području pre oko 210 miliona godina nalazilo toplo tropsko more. Na to ukazuje nalaz skamenjenog morskog mulja u kome su pronađeni fosili školjki, morskih glista i drugih praistorijskih životinja.

Kako je za „Tanjug“ rekao planinarski vodič Planinarskog kluba „Vidlič” iz Pirota Dejan Ćirić, planinari iz ovog dela Srbije po bespućima jedne od najlepših planina u ovom delu Evrope neretko nabasaju na fosilne ostatke praistorijskog živog sveta.

– Ovde ima dosta ostataka koji ukazuju na davnu geološku prošlost. Ja nisam geolog, ali sam na mnogim mestima nailazio na kamenje koje ima otisak školjke, i to na terenima koji su po nekad i na više od 1.800 ili 1.900 metara nadmorske visine, što znači da je ovaj predeo nekada, sasvim sigurno, bio na dnu mora – priča Ćirić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор