Pad zaposlenosti u Srbiji za 1,2 posto u prošloj godini

made-in-germany-rs-procenat
Ukupan broj zaposlenih u Srbiji krajem decembra 2013. godine procenjen je na 1.703.107 radnika, što je za 1,2 posto ili za 21.239 lica manje nego što ih je bilo u istom mesecu godinu dana ranije.

Prema podacima objavljenim u časopisu „Konjunkturni trendovi“, Privredne komore Srbije, najveći pad zaposlenosti zabeležen je u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu, preduzetničkoj delatnosti, stručnim, naučnim, tehničkim i inovativnim delatnostima, kao i u finansijskom sektoru. U odnosu na oktobar 2013. broj zaposlenih u decembru bio je manji za 526 lica.

Poslednjeg dana prošle godine ukupan broj nezaposlenih lica registrovanih u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje iznosio je 769.546 lica, što je za 1,1 posto više u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, a za 0,9 posto više u odnosu na oktobar. U Srbiji je stopa nezaposlenosti u decembru iznosila 28,9 procenata.

U strukturi lica koja traže zaposlenje dominira dugoročna nezaposlenost sa učešćem od 66,5 posto u odnosu na ukupan broj nezaposlenih. Dugoročna nezaposlenost u poređenju sa novembrom 2013. porasla je u decembru za 0,4 posto, a za godinu dana, u odnosu na kraj 2012. godine za 4,2 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор