Mladi novosadski lekari masovno odlaze u Nemačku

made-in-germany-rs-mladi-lekari

Mladi lekari iz Novog Sada masovno odlaze na rad u Nemačku zbog bolje plate, bržeg napredovanja i specijalizacije, a u domovima zdravlja uskoro neće biti mladih specijalista da zamene lekare koji odlaze u penziju.

Lekar Uršor Ustić završava stažiranje, uči jezik i sprema se da posao traži u Nemačkoj. Kako kaže za „Blic“, tako razmislja skoro svaki mladi novosadski lekar.
– Ovde su male su šanse za posao i ne vidim perspektivu. Ne želim da ulazim ni u kakve stranke i lepim plakate, pa posle da strepim da mi stranka ne padne sa vlasti. U Nemačkoj je lekarska plata četiri puta veća, a na specijalizaciju vas šalju odmah. Kod nas se dešava da i posle pet godina specijalizacije ne dobijete posao – kaže Ustić.

Na evidenciji novosadske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u deficitarna zanimanja spadaju ginekolozi, radiolozi, oftalmolozi, neuropsihijatri i anesteziolozi. Međutim, mladi lekari u domovima zdravlja ne idu na specijalizaciju. Po aktuelnom zakonu na specijalizaciju mogu tek nakon dve godine staža.

Tokom prošle godine u Lekarsku komoru Srbije pristiglo je 950 zahteva za odlazak lekara van zemlje, od kojih polovina želi u Nemačku. Sa sertifikatom komore naši lekari mogu da rade u toj zemlji bez nostrifikacije diploma.
– Trenutno više od 20 bolnica u Nemačkoj traži naše lekare. Svaki doktor tamo mora imati specijalizaciju, što znači da odmah počinje da se usavršava. Kod nas i posle dve godine provedene na poslu mladi lekari i dalje čekaju na specijalizaciju – kaže direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević.

Po njenoj proceni, u narednih sedam godina 60 posto naših lekara otići će u penziju, a neće biti mladih specijalista da ih zamene. Kako kaže, domovi zdravlja ne šalju doktore na usavršavanje, a kada budu shvatili da greše, biće kasno. Po njenom mišljenju korist od cele ove situacije imaju jedino škole nemačkog jezika, gde je svaki drugi polaznik lekar ili student medicine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор