Lekari masovno odlaze u Nemačku

made-in-germany-rs-stethoskop02
Od početka godine sertifikate za odlazak uzelo je čak 800 lekara

U Lekarskoj komori Srbije svakodnevno se potpisuju po tri-četirisertifikata neophodna za rad u inostranstvu. Samo u Nemačkoj u poslednje dve godine, zaposlilo se njih 530. Odlaze mladi, ali ima i specijalista. Od početka godine sertifikate dobre prakse koji su im neophodni za zapošljavanje u inostranstvu iz Lekarske komore Srbije uzelo je čak 800 lekara. Među njima je najviše mladih doktora opšte medicine, koji u svet kreću pravo sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, ali ima i anesteziologa, hirurga, kardiohirurga koji napuštaju svoja radna mesta na klinikama.

Profesorka dr Tatjana Radosavljević, direktorka LKS, u izjavi za „Večernje novosti“ kaže da nema povratnu informaciju koliko je njih zaista i otišlo, ali računa da kad jednom odluče da napuste zemlju pre ili kasnije to i učine:

– Doveli smo se u situaciju da nemamo čime da zadržimo stručnjake. U Srbiji nema radnih mesta, a plate lekara su od četiri do sedam puta manje nego, recimo u Nemačkoj. Naši lekari sada lakše dolaze do posla u inostranstvu, nego u svojoj državi. Svakog dana potpisujem po tri-četiri sertifikata kojima naši lekari u inostranstvu dokazuju da su upisani u LKS i da nisu osuđivani pred sudom časti. Pre smo izdavali jedan do dva sertifikata mesečno, a ovakav trend je počeo od prošle jeseni. Izveštaji koje dobijamo od Lekarske komore Nemačke pokazuju da se tamo u poslednje dve godine zaposlilo 530 lekara iz Srbije, a njih 67 je uspelo da započne privatnu praksu. Nemačka, koja sesuočava sa deficitom lekara jer njeni odlaze u Ameriku i Englesku, više ne traži nostrifikaciju diplome, a uslov je samo znanje jezika – kaže Tatjana Radosavljević i podseća da je Poljska u prvih šest meseci po ulasku u EU ostala bez 3.000 lekara, a to bi, kako kaže, moglo da se dogodi i nama, jer je naš dodatni hendikep nepovoljna starosna struktura u zdravstvu. Gotovo 50 odsto lekara starije je od 50 godina, a u narednih pet do sedam godina više od 60 odsto specijalista odlazi u penziju, a godinama su gašena radna mesta upražnjena odlaskom u penziju.

– Ministarstvo zdravlja je napokon shvatilo da je to bila greška i sada se kadar podmlađuje, ali trebalo bi ponovo razmisliti i o uvođenju volonterskih specijalizacija, jer bi to bio najbrži put da se iškoluje kvalitetan kadar. Naši lekari koji pravo sa biroa odu u Nemačku tamo odmah dobijaju šansu za specijalizaciju – dodaje Radosavljević.

Dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, i anesteziolog u KBC „Bežanijska kosa“, pribojava se da smo i za takve poteze zakasnili, i da će se neminovno pojaviti vakuum, jer specijalizacije traju četiri-pet godina, a i posle toga, lekar je u svojoj struci „početnik“, a treba da zameni nekoga sa 30 godina iskustva. „To nije isti kvalitet“, kaže ovaj doktor i žali što je sve izraženiji trend odlaska lekara iz Srbije, kao i iz drugih siromašnih zemalja.

– Ono što nas razlikuje od drugih država jeste apsurd da u isto vreme imamo i manjak lekara u praksi, posebno specijalista anesteziologije, radiologije, patologije, ali i višak lekara koji godine gube na birou za nezaposlene. Kada se uzme u obzir da je prosečna plata specijaliste kod nas oko 700 evra, a da su uslovi u kojima radimo ispod standarda, sve je mnogo jasnije. Ako se ovako nastavi, a ne vidim da se nešto menja osim nagore, kada uđemo u EU i kada praktično ne bude nikakvih prepreka za zapošljavanje van zemlje, ostaćemo bez kvalitetnih lekara, i teško ćemo popuniti ta upražnjena mesta, jer zbog ovakvih plata i uslova rada nećemo biti interesantni čak ni za kolege iz Afrike i Azije – kaže dr Cvetić.

(NN; Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор