Strani državljani u potrazi za poslom

made-in-germany-rs-nsz
Prijavljivanje na evidenciju NSZ

Strani državljani mogu da se prijave u Nacionalnu službu za zapošljavanje, na evidenciju lica koja traže zaposlenje, ukoliko imaju odobrenje za stalni ili privremeni boravak u Republici Srbiji. Da bi se strani državljanin evidentirao kao nezaposleno lice, od dokumentacije mu je potrebno da podnese na uvid pasoš sa odobrenjem za boravak, radnu knjižicu i diplomu (ukoliko je izdata u inostranstvu, potrebna je nostrifikacija).

Strani državljani koji nisu nostrifikovali svoju diplomu, biće evidentirani kao lica bez zanimanja i stručne spreme, dok istu ne nostrifikuju. Prijava se vrši u nadležnoj filijali NSZ prema adresi stanovanja na kojoj je lice prijavljeno.

Ako se na evidenciju NSZ prijavljuje strani državljanin sa invaliditetom, na osnovu uvida u dokumentaciju koju poseduje utvrđuje se koji stepen invalidnosti poseduje. Ukoliko strani državljanin nema odgovarajuće rešenje o invaliditetu, ovaj status se utvrđuje.

U skladu sa utvrđenim činjenicama i mogućnostima lica, savetnik za zapošljavanje u saradnji sa nezaposlenim stranim državljaninom sklapa individualni plan zapošljavanja, na osnovu kojeg se pruža odgovarajuća institucionalna podrška klijentu u aktivnom traženju zaposlenja u Srbiji.

(NN; Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор