Rekordna zaposlenost u Nemačkoj u prošloj godini

made-in-germany-rs-trziste-rada
U Nemačkoj je prošle godine broj zaposlenih dostigao ponovni maksimum od 41,8 miliona aktivnih radnika, a to je, kako prenosi Rojters, sedma godina za redom da se postiže ovaj rekord.

Međutim, Savezni zavod za statistiku Nemačke objavio je i podatak da je broj novih radnih mesta u 2013. bio manji nego u prethodne dve godine. Najveća evropska privreda tokom prošle godine otvorila je 232.000 novih radnih mesta, saopštio je Zavod za statistiku, što predstavlja samo polovinu prosečnog rasta iz 2011. i 2012. godine.

U Nemačkoj privredi se u 2013. godini, drugu godinu za redom, prosečna stopa nezaposlenosti držala na tačno sedam posto. Čvrsto tržište rada podstiče domaću potrošnju na koju Berlin računa kao na glavni izvor rasta privrede ove zemlje. Stabilan izvoz i pozitivan spoljnotrgovinski bilans kao tradicionalni pokretači nemačkog rasta, trpe zbog slabe ekonomije u zone evra i dugotrajne krize prisutne u zemljama u razvoju.

Kako upozoravaju ekonomski stručnjaci i poslodavci u Nemačkoj, plan nove vladajuće koalicije o uvođenju minimalne plate na teritoriji cele zemlje mogao bi da ugrozi konkurentnost nemačke industrije. Oni ističu da prilično visoka minimalna plata takođe može da izazove dugoročno povećanje nezaposlenosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор