U Nemačkoj politička bura zbog radnika iz Rumunije i Bugarske

made-in-germany-rs-imigranti
Novonastale tenzije unutar nove vladajuće koalicije u Nemačkoj izazvalo je pitanje odnosa prema migrantima iz Bugarske i Rumunije.

Poslanici Hrišćansko-socijalne unije (CSU) koju predvodi Hors Zihofer, inače konzervativni saveznici kancelarke Angele Merkel, smatraju da je unutar granica EU neophodno uvesti dodatne mere za sprečavanje „turizma radi beneficija“, prenosi „Srna“.

Ministarstvo spoljnih poslova, koje se sada nalazi pod kontrolom levičarske  Socijaldemokratske partije (SPD), iznelo je stav da bi uvođenje ograničenja u slobodi kretanja bilo „štetno po Evropu“.

Od 1. januara ove godine građani Rumunije i Bugarske imaju pravo da se zapošljavaju u zemljama EU bez ikakvih ograničenja. Za ove dve države privremeno su važila ograničenja na tržištu rada od 2007. godine, kada su zvanično i postale članice EU.

U Velikoj Britaniji takođe je prisutan strah od mogućeg talasa migranata iz istočnih članica Unije, jer bi to lako moglo izazvati opterećenje sistema socijalne zaštite u ovoj zemlji. Nakon proširenja EU 2004. godine u Britaniju je pristiglo daleko više migranata iz istočnih zemalja Evrope nego što su to očekivali britanski zvaničnici.

Inače, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel sredinom decembra prošle godine formirala je koaliciju i sa Hrišćansko-socijalnom unijom i sa Socijaldemokratskom partijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор