Nemačkoj potrebno 16.000 vozača autobusa

made-in-germany-rs-vozac-autobusa
Nemačka u naredne dve godine planira da uposli 16.000 vozača autobusa. Ovo zanimanje u Nemačkoj trenutno spada u deficitarna, zbog čega su šansu za zaposlenje dobili i vozači autobusa iz zemalja koje nisu članice EU.

Nemački poslodavci od potrebnih uslova, između ostalog traže da budući vozači već barem malo znaju nemački jezik, kako navodi „Jutarnji.hr“, jer nisu spremni da investiraju mnogo u nove kadrove.

Hiljade vozača iz Srbije konkurisaće za posao kod nemačkih autoprevoznika, piše današnji „Informer“. Nemci su u velikom deficitu sa ovim zanimanjem, pa regrutuju vozače u inostranstvu, a ponuda je plata od 2.800 evra, dobre dnevnice i uredna radna dozvola.
Kako se dalje navodi u ovim dnevnim novinama, ovo je prilika koja se ne propušta, ako se uzme u obzir da je prosečna mesečna plata vozača u Srbiji tek 400 eura, a da bi za isti posao u Nemačkoj, sa doprinosima i dnevnicama mogli da zarade do 5.000 eura.

Uprkos velikoj potrebi za vozačima autobusa u Nemačkoj, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da im se ovim povodom do sada još niko nije obratio.

– NSZ ima obavezu da vodi računa da našim državljanima bude obezbeđen najmanje jednak tretman po osnovu rada kao i državljanima države zaposlenja za vreme rada i boravka u zemlji domaćina. Strani poslodavac ili predstavništvo države iz koje je poslodavac mogu se dopisom direktno obratiti Direkciji NSZ, u kojem precizno definišu prava i obaveze poslodavca i radnika. U ovom slučaju to za sada još nije učinjeno – objašnjavaju u NSZ i napominju da se odlazak na rad u inostranstvo preko neproverenih privatnih agencija pokazao u puno slučajeva kao veoma rizičan, a da se spisak legalnih privatnih agencija za zapošljavanje može naći na njihovom sajtu: www.nsz.gov.rs

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

5 Komentara
  1. zaineresovan,sam za posao vozaca ,autobusa u nemackoj.

  2. trazim posao vozaca autobusa na neodredjeno vreme,trenutno sam zaposljen u gsp beograd. Ustalnom sam radnom odnosu.
    Voleo bih da promenim mesto boravka iz srbije i zivim u nemackoj
    prednost je sto vec govorim jezik jer sam rodjen u austriji i tamo pohadjao skolu.
    Posedujem dosta iskustva,radim ovaj posao vec 13g

  3. iskusan sam vozac imam b,c,d,e kategorije odlicno poznavanje nemackog imam 40 god trenutno sam nezaposlen

  4. trazim posao vozaca autobusa, KATEGORIJE TRENUTNO BEZ POLA .IMAM 59 GODINE I NE BIRAM MESTO ILI GRAD b,c,d KATEGORIJE

Оставите одговор