Reka Toplica – zapostavljena prirodna atrakcija

made-in-germany-rs-reka-toplica
Reka Toplica koja u Srbiji izvire podno Kopaonika, jednim svojim delom kod Prokuplja teče uzbrdo.

Iako ova izuzetno retka prirodna pojava pod imenom epigenija predstavlja svetsku prirodnu atrakciju, još uvek je potpuno turistički neiskorišćena.

Ukupna dužina ove reke iznosi 136 kilometara, a tako je nazvana po nizu termalnih izvora raspoređenih duž celog njenog toka. Samo se u Lukovskoj banji nalazi čak 13 toplih izvorišta na malom prostoru, sa vodom različite temperature i hemijskog sastava. Međutim, najzanimljiviji deo toka ipak se nalazi u klisuri nadomak Prokuplja, gde Toplica jednim svojim delom teče uzbrdo, prenosi „RTS“.

Do ovog jedinstvenog fenomena gde Toplica zaobilazeći brdo Hisar, gotovo pet kilometara teče uzbrdo, vrlo se teško dolazi, a mnogi žitelji Prokuplja još uvek i ne znaju za ovu prirodnu atrakciju. Oni koji znaju slažu se da u svojoj blizini imaju nešto što nije svakidašnje, i da to svakako treba videti.

Međutim, obale Toplice zarasle su u šiblje i korov, dok u Javnom preduzeću zaduženom za ekologiju kažu da su pokušavali da urede reku, ali da za to nema para. Isto tvrde i u Turističkoj organizaciji Opštine Prokuplje, koja još uvek nije našla za shodno da ovu prirodnu pojavu uvrsti u turističku ponudu svoga grada. Vladimir Lukić iz Turističke organizacije Prokuplja kaže da se spremaju da konkuriđu za projekat postavljanja turističke signalizacije, čime će probati da obeleže ne samo epigeniju, već i sve ostale znamenitosti na teritoriji svoje opštine.

Da li će turistički radnici u gradu na jugu Srbije uspeti da ovu jedinstvenu hidrološku pojavu pretvore u turističku atrakciju, zavisiće pre svega od para, kao i mnogo puta do sada, kada se govorilo o hidrotermalnim potencijalima reke, ali i od spremnosti da se promoviše i afirmiše ova prirodna retkost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор