Ekološka katastrofa sada preti i Drini i Savi

made-in-germany-rs-zagadjene-reke

Kako su pokazale najnovije hemijske analize vode, u vodotokovima nizvodno od nedavno izlivenog jalovišta rudnika „Stolice“, odnosno u Kostajničkoj reci i Koreniti, ustanovljeno je izraženo prisustvo teških metala, prenosi „RTS“.

Dodatno zabrinjava što su teški metali prvi put nađeni i u reci Jadar, u kojoj je, kao i u Kostajnici i Koreniti ustanovljena visoka koncentracija gvožđa, mangana, arsena i kadmijuma. Zbog ove velike ekološke katastrofe sva naselja u Lozničkom kraju trenutno su ekološki ugrožena.

Rezultate analize vode objavila je Agencija za zaštitu životne sredine, a vlast u Loznici ponovo apeluje da se hitno nađe način za zaustavljanje izlivanja otpadne jalovine iz rudnika, jer daljim odlivanjem teških metala preko reke Jadar postoji mogućnost zagađenja i Drine i Save.

Problemi sa prisustvom teških metala u pomenutim rekama datiraju još od maja meseca, kada je zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju i pokretanja klizišta, narušena bezbednost tog dela rudnika, ali do sada još uvek ništa nije preduzeto kako bi se šteta sanirala i sprečila nesaglediva ekološka katastrofa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор