Teški metali iz „Stolica“ stigli u Drinu!

made-in-germany-rs-zagadjene-reke

Nakon izlivanja jalovišta u rudniku antimona „Stolice“ u Kostajniku, koncentracija teških metala, poput antimona, arsena, cinka, hroma i žive, koji su dospeli do reke Drine, od 150 do 290 puta je veća od gornje granične vrednosti!

Na ekološku katastrofu neviđenih razmera pokrenutu usled pojave klizišta tokom majskih poplava u Srbiji kao da niko ne obraća pažnju, a na sanaciji štete ni posle pet meseci od izlivanja jalovišta još uvek ništa nije urađeno, piše „Kurir“.

Zoran Glišić iz mesta Korenita kaže da su rezultati analiza uzoraka vode svaki put sve gori i da je narod uplašen.

– Niko nije došao da nam objasni posledice. Samo su nam rekli da ne koristimo vodu za stoku, kupanje i zalivanje. Narod je uplašen, jer je Kostajnička reka zagadila reku Korenitu, pa Jadar, a sada i Drinu – objašnjava Glišić.

Član gradskog veća Loznice Dragoslav Dobrić naglašava da niko iz radne grupe oformljene da sanira i prati situaciju ne želi da priča o ovom problemu.

– Izvesno je da je količina sedimenta u ovom momentu dovoljna da se u narednom periodu zagađenje nađe i u Savi. Sve priče da je protok Drine veliki i da će rastvoriti ili na dnu nataložiti teške metale ne stoje. Najgore je što nadležne institucije ne znaju da li će do takvog razvoja situacije doći, niti kojim tempom i kada – kaže Dobrić.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine upućuju da za takvu vrstu analize treba pitati specijalizovane institucije, dok u Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da je ovaj problem u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Radnu grupu za saniranje i praćenje čine inspekcije ova dva ministarstva, ali i Agencija za zaštitu životne sredine i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Protiv koncerna „Farmakom“, u čijem sistemu posluje rudnik „Stolice“, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu, jer nisu sanirali kontaminirano zemljište. Jasmina Milutinović, generalna direktorka „Farmakoma“ jednostavno kaže da je to „Sizifov“ posao, jer još nije zaustavljeno ni oticanje iz jalovišta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор