Iz IPA fondova Srbiji stiže 197,2 miliona eura

made-in-germany-rs-ezb

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake potpisali su u Beogradu Finansijski sporazum između Vlade Srbije i Evropske komisije za Nacionalni program za Srbiju za 2013. kojim će Srbiji biti stavljeno na raspolaganje 197,2 miliona eura, prenosi agencija „Tanjug“.

Kancelarija za evropske integracije saopštila je da će bespovratna sredstva biti iskorišćena za projekte pomoći Srbiji u realizaciji reformi ključnih sektora, koje su neophodne za buduće članstvo u EU, kao što su vladavina prava, reforme državne uprave, društvenog i privrednog razvoja, zaštite životne sredine, poljoprivrede…

Od ukupno 197,2 miliona eura za prvu komponentu IPA 2013, u nadležnosti Srbije biće 145,6 miliona eura, Delegacija Evropske unije u Srbiji upravljaće sa 33,1 milionom eura, dok je oko 18 miliona eura namenjeno razvoju aktivnosti organizacija civilnog društva, za finansiranje rešenja stambenih pitanja izbeglih osoba i podršku nauke, istraživanja i obrazovanja. Kako se dalje navodi u saopštenju, podrška je upućena sektoru reforme javne uprave, pravde, unutrašnjih poslova, razvoju privatnog sektora, sektoru saobraćaja, životne sredine i klimatskih promena, energetike, društvenog razvoja, poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i projektima u oblastima obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, preduzetništva, inovacija i pripremi infrastrukturnih projekata.

Kancelarija za evropske integracije navodi da je potpisivanjem ovog sporazuma usvojen deo Nacionalnog programa koji će nadležne institucije Republike Srbije samostalno sprovoditi po sistemu decentralizovanog upravljanja. Kako se naglašava, Nacionalni program IPA 2013. predstavlja prekretnicu i poseban izazov, utoliko što je srpska administracija nakon više godina pripreme i testiranja, od Evropske komisije dobila upravljačke nadležnosti koje će po prvi put primeniti upravo za sprovođenje ovog programa.

Prilikom potpisivanja sporazuma razgovaralo se i o dodatnoj finansijskoj pomoći EU za Srbiju nakon nedavnih katastrofalnih poplava, s obzirom da je osim neposredne pomoći koja je Srbiji pružena do sada, Evropska unija izdvojila još 30 miliona eura iz IPA fondova namenjenih saniranju posledica prirodne katastrofe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор