Ekonomska šteta od poplava procenjena na 1,6 mlrd eura

made-in-germany-rs-poplave-u-srbiji

Zvanična procena štete u srpskoj ekonomiji, izazvana majskim poplavama, iznosi 1,6 milijardi eura, pokazao je izveštaj Vlade Srbije o procenama potrebnih sanacija, sastavljen uz pomoć Evropske unije, Svetske banke i Ujedinjenih nacija, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja će i obezbediti podršku za sanaciju šteta na infrastrukturi.

Prema tom dogovoru, EBRD će obezbediti podršku Beogradu za sanaciju štete na infrastrukturi i izvršiće rekonstrukciju nekoliko finansijskih obaveza grada u vrednosti od 78 miliona eura, prenosi agencija „Tanjug“.

– Zahvalni smo na podršci koju nam pruža EBRD, je će nam to omogućiti da se fokusiramo na prioritetne intervencije u sanaciji posledica od poplava. Ovim je potvrđena snaga našeg dugogodišnjeg partnerstva sa bankom – izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Matteo Patrone, direktor EBRD za Srbiju istakao je da je oporavak i sanacija posledica poplava od najveće važnosti za Srbiju i njenu ekonomiju. Prema njegovim rečima, šteta naneta gradu Beogradu je veoma ozbiljna i zato će EBRD pomoći gradskoj upravi u sprovođenju svog plana.

Evropska banka za obnovu i razvoj je od početka svojih aktivnosti u Srbiji, investirala više od 3,8 milijardi eura kroz 182 projekta širom zemlje, navodi se u saopštenju i podseća da su „poplave koje su pogodile jugoistočni deo Evrope, dovele u opasnost više od 1,5 miliona ljudi samo u Srbiji, prouzrokujući rasprostranjenu ekonomsku štetu u celom regionu“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор