Kineski kredit za elektranu „Kostolac B“

made-in-germany-rs-termo-elektrana-kolubara

Ugovor o zajmu za drugu fazu projekta termoelektrane (TE) „Kostolac B“, vrednog 608 miliona dolara, potpisali su u „Palati Srbija“ ministar finansija Srbije Dušan Vujović i guverner kineske „Eksim“ banke Li Žougu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić objasnio je za „RTS“ da je taj zajam izuzetno povoljan, s rokom otplate od 20 godina, uz sedam godina grejs perioda i sa fiksnom kamatnom stopom od 2,5 posto. Po njegovim rečima, ovo je najpovoljniji ostvareni zajam i značajno je bolji od zajma za prvu fazu iz 2011. godine.

Sporazum će se nakon potpisivanja naći u Skupštini na ratifikaciji, a Antić očekuje da će on biti ratifikovan u januaru 2015. godine. Nakon toga, kako je naveo, kineskom izvođaču radova počinje da teče ugovor kojim je predviđen rok od 47 meseci za proširenje proizvodnje rudnika „Drmno“ i 58 meseci za izgradnju nove TE.
– Srbija će 2019. godine dobiti prvi novi energetski objekat snage 350 megavata, nakon više od tri decenije čekanja. To će dati snažnu podršku stabilnosti našeg energetskog sistema, učiniće ga daleko sigurnijim i stabilnijim, a u međuvremenu ćemo dobiti i veći broj energetskih izvora manje snage iz obnovljivih izvora energije što nam daje dodatnu stabilnost – rekao je ministar rudarstva i energetike i dodao da je razgovarano i sa češkim premijerom o mogućnosti saradnje na projektu proširenja rudnika „Štavalj“, uz napomenu da će, ukoliko se i taj projekat realizuje, Srbija za niz narednih godina obezbediti neophodne količine električne energije.

Kako je rekao direktor Termoelektrane i kopova „Kostolac“ Dragan Jovanović, nova termoelektrana biće savremene koncepcije i imaće ugrađene savremene elemente tehničke efikasnosti i zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU.

– U okviru prve faze modernizacije „TE Kostolac“, koja je u toku, u saradnji s kineskim partnerima, izvodi se revitalizacija blokova B1 i B2, a u planu je izgradnja postrojenja za odsumporavanje, uz prateće infrastrukturne objekte-železnice i pristaništa. Paket aranžman za modernizaciju „Kostolca“ ostvaruje se sa 85 posto sredstava iz kineskog zajma, što iznosi 1,06 milijardi dolara, a ostatak je iz sredstava „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) i TE-KO „Kostolac“ – izjavio je Jovanović.

Aranžman za modernizaciju TE-KO „Kostolac“ zasnovan je na Sporazumu o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, ranije potpisanom između Vlada Srbije i Narodne Republike Kine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор