Počela proizvodnja struje u Bloku B1 „TE Kostolac“

made-in-germany-rs-struja-kablovi

Nakon završenog remonta i probnog rada, u Bloku B1 termoelektrane „Kostolac“ ponovo je pokrenuta proizvodnja struje.

Dragan Jovanović, direktor ove elektrane kaže da je sada proizvodnja struje stabilizovana na 21 milion kilovat-sati dnevno, što je za 20 posto više struje nego što je proizvođeno do pre nekoliko godina. Razlog za to je što je Blok B2 ove elektrane obnovljen pre dve godine, a Blok B1 krajem prošle godine.

– To su blokovi koji ceo svoj radni vek iz tehničkih razloga nisu radili projektovanom snagom, a sa ovom revitalizacijom sada se dovode u poziciju da rade sa snagom od 350 megavata i preko toga – rekao je Jovanović za „RTS“.

On je objasnio da je kineskim aranžmanom za Kostolac obuhvaćena i izgradnja luke na Dunavu, gradnja pruge za potrebe termoelektrane, kao i izgradnja postrojenja za prečišćavanje štetnih gasova, koja je već započeta.

– Svi se poslovi praktično odvijaju paralelno. To je važno, jer od sledeće godine ovde će početi da radi postrojenje za odsumporavanje, koje koristi dosta krečnjaka, pa bi transport bio veliki problem bez adekvatnih infrastrukturnih objekata – kaže Jovanović.

On je takođe podsetio i da je potpisan ugovor o kreditu za izgradnju trećeg bloka u „TE Kostolac“, kao i da su pripreme za taj posao već počele.

– Da bismo bili u poziciji da ostvarimo i komercijalni ugovor, bilo nam je potrebno da uradimo određena geotehnička ispitivnja, a to je sada završeno. Kineski partneri već uveliko pregovaraju na domaćem tržištu i mislim da su već neki predugovori i napravljeni u vezi određenih projektantskih usluga i usluga nadzora – istakao je Jovanović.

Po njegovim rečima, nakon što sporazum bude ratifikovan u Skupštini i kada „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) iz sopstvenih sredstava bude uplatila avans po ugovoru, ovaj će ugovor postati efetivan i radovi će krenuti odmah.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор