Vetroparkove koči ugovor o otkupu struje

Elektro vetrenjace

Milijardu eura namenjenih za investiranje u vetroparkove u Srbiji još uvek čeka na realizaciju, jer ugovor o otkupu struje ne obezbeđuje sigurnost finansijerima, rekao je Jirgen Velšof, direktor Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji.

Na predstavljanju „Atlasa vetrova Balkana“, on je istakao da Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju struje iz energije vetra, kao i da postoje zainteresovani investitori, finansijeri i proizvođači opreme, ali da se još nisu stekli uslovi za realizaciju ovakvih projekata. Po njegovim rečima, proizvođači opreme su spremni ne samo da isporuče vetrogeneratore vredne nekoliko stotina miliona eura, već i planiraju da uđu u dugoročne ugovore o upravljanju vetroparkovima, što bi Srbiji donelo dodatni novac.

– To se ne dešava, jer finansijeri smatraju da im ugovor o otkupu struje (PPA) ne obezbeđuje dovoljnu sigurnost. Nadam se da će razgovori sa srpskim zvaničnicima na tu temu biti obnovljeni i da će ovi problemi biti otklonjeni, kao i da će u Srbiji ovi projekti biti realizovani u saradnji sa javnim preduzećima, kao što je to projekat Elektroprivrede Srbije (EPS) za vetropark u Kostolcu, ali i sa privatnim sektorom – objasnio je Velšof, a prenosi agencija „Beta“.

Direktor Nemačke razvojne banke je naglasio da „KfW“ očekuje da će ugovor o finansiranju „EPS-ovog“ vetroparka u Kostolcu biti potpisan krajem 2015. godine, ali i da potpisivanje prvenstveno zavisi od toga da li će davanje garancije za taj zajam Ministarstvo finansija Srbije uvrstiti u budžet za narednu godinu.

Velšof je na kraju dodao kako će „Atlas vetrova Balkana“, koji je po narudžbini „KfW“ banke napravio institut „Sander i partner“, umnogome potstaći finansiranje i olakšati realizaciju novih projekata za korišćenje energije vetra, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор