„Folksvagen“ ostaje u Kini sledećih 25 godina

made-in-germany-rs-volkswagen02

Nemački proizvođač vozila „Folksvagen“ produžio je za 25 godina ugovor o saradnji sa kineskim partnerom „FAW grupom“.

Kako prenosi agencija „Rojters“, aneks ugovora između dve kompanije potpisan je u Berlinu, tokom susreta nemačke kancelarke Angele Merkel i kineskog premijera Li Kećenga.

Isti izvor objašnjava kako „Folksvagen“ i drugi evropski, ali i američki proizvođači ulažu velike napore da povećaju svoje prisustvo na kineskom tržištu, međutim, učešće stranog kapitala u zajedničkim kompanijama Kinezi i dalje ograničavaju na 50 procenata. U saopštenju „Folksvagena“ dodaje se da kompanija pregovara sa „FAW grupom“ o eventualnom povećanju svog učešća u zajedničkom preduzeću, koje za sada iznosi 40 posto.

Kao jedan od prvih proizvođača vozila, koji je otvorio svoje pogone u Kini, „Folksvagen“ sa grupacijom „FAW“ sarađuje već više od 20 godina i, prema oceni analitičara, primoran je da sa ovim i drugim kineskim partnerima unapređuje dalju saradnju, jer je uveliko zavisan od tamošnjeg tržišta. Ova najveća evropska automobilska kompanija iz nemačkog grada Volfsburga, najavila je u julu da će u izgradnju dve nove fabrike vozila u Kini, zajedno sa svojim kineskim partnerom ukupno investirati dve milijarde eura.

Kompanija „Folksvagen“, koja poseduje zajedničko preduzeće i s kineskom firmom „SAIC Motor“, prodala je u prošloj godini blizu 3,3 miliona svojih vozila na kineskom tržištu, što je u ukupnoj prodaji od 9,73 miliona vozila, činilo oko 30 procenata. Ne računajući luksuzne marke „audi“ i „porše“, „Folsvagen“ je u Kini za devet meseci ove godine, prodao 2,72 miliona vozila, uz rast prodaje od 15 posto na godišnjem nivou.

„Folksvagen“ trenutno u Kini koristi osam fabrika za proizvodnju vozila i devet pogona za proizvodnju rezervnih delova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор