„Boš“ razvija tehnologiju za vozilo bez vozača

made-in-germany-rs-bosch-logo

Nemačka kompanija „Boš“ trenutno razvija tehnologiju koja će omogućiti da se 2020. godine automobili kreću sami, odnosno da vozila imaju autonomnu kontrolu kretanja.

Havier Gonzales Pereja, generalni direktor ove firme za Adria regiju objasnio je na godišnjoj konferenciju u Beogradu, da bi vožnja automobila za šest godina bila visoko automatizovana i da bi vozači obavljali nadgledanje tog procesa samo ukoliko je to neophodno. Po njegovim rečima, to bi bila revolucija u bezbednosti na putevima, s obzirom na poraznu statistiku po kojoj svake godine na planeti 1,2 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nesrećama, od kojih je 90 posto njih posledica ljudske greške, prenosi „B92“.

Plan predviđa da do 2025. godine vožnja automobila bude potpuno automatizovana, što znači da bi vozači postali putnici. Svako novoproizvedeno vozilo imaće bežičnu vezu koja će omogućavati komunikaciju među vozilima i uzajamno obaveštavanje o stanju na putu, uslovima vožnje i preprekama. Senzori bi omogućavali kompletan uvid u okruženje u radijusu od 360 stepeni. U osnovi tog dostignuća su takozvani mikromehanički senzori, koji mašinama i uređajima omogućuju da postanu osetljivije, inteligentnije i sposobne da međusobno komuniciraju. Kako navode u „Bošu“, njihova primena u automobilima samo je jedan segment, a koriste se i za pametne telefone, internet tehnologije, pa sve do integrisanja funkcija u jednom domaćinstvu, u takozvanim „pametnim kućama“.

„Boš“ je na potvrđivanje predao 1.000 patenata kojima se stvaraju tehnički uslovi za ovako radikalne promene funkcionisanja i doživljaja tehnike oko nas. U kompaniji u kojoj se skoro pet milijardi eura godišnje ulaže u inovacije, sigurni su šta je budućnost i u kom pravcu će je kreirati. Kako najavljuju, već sledeće godine planiraju serijsku proizvodnju elemenata za ugradnju senzora koji će vozačima omogućiti pomoć u toku vožnje. Ono što ih još uvek muči, jeste usavršavanje samostalnog preciznog parkiranja, odnosno pronalaženje načina da automobil sam pronađe mesto za parking u bilo kom okruženju i bilo kada u toku dana.

Nemački „Boš“ je kompanija koja godišnje proizvede robe koliko država Srbija proizvede za godinu i po, dok njeni inženjeri osmisle 20 patenata u toku radnog dana, odnosno ukupno 5.000 patenata svake godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор