Skrining o unutrašnjoj trgovini počeo u Briselu

made-in-germany-rs-brisel

Danas je u Briselu za Srbiju započeo četvorodnevni bilateralni skrinig o unutrašnjoj trgovini, za koji šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević kaže da se radi o najvažnijem poglavlju u procesu proširenja EU.

– Slobodna trgovina bez carina i akciza je glavni razlog postojanja Evropske unije, rekla je Miščević novinarima u pauzi prvog dana skriniga o poglavlju koje se u pregovaračkom procesu nalazi na prvom mestu – prenosi agencija „Tanjug“.

Jelena Popović, pomoćnica ministra za trgovinu u Vladi Srbije, koja se nalazi na čelu radne grupe za ovo poglavlje, izjavila je da je Srbija dobila mnogo pohvala na račun toga kako je urađeno usaglašavanje naših propisa sa evropskim, objasnivši tom prilikjom da su nedavno usvojeni propisi znatno olakšali procedure uvoza, što i našim privrednicima omogućava lakši izvoz u EU.

– Skrining će trajati četiri dana, jer poglavlje obuhvata veliki broj proizvoda, od aparata za domaćinstvo do motornih vozila, đubriva i medicinske opreme. Oko 98 posto evropskih direktiva mi smo preneli u naš sistem, pa Srbija već ima adekvatan pravni okvir, koji nameće iste bezbednosne standarde za srpske i evropske proizvode – izjavila je Popovićeva.

Skrining je proces detaljnog analiziranja usklađenosti zakona i propisa zemalja kandidata sa stadardima Evropske unije i predstavlja važan deo pregovaračkog procesa o pristupanju Uniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор