Sporazum EU i SAD o slobodnoj trgovini podstakao proteste u Berlinu

made-in-germany-rs-eu
Oko 30.000 Nemaca protestovalo je u Berlinu protiv sporazuma o slobodnoj trgovini Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji, kako demonstranti veruju, može da ugrozi evropske poljoprivrednike i potrošače.

Demonstranti takođeu pozoravaju da bi se na tržištu Evrope mogla naći genetski modifikovana hrana, koju većina građana ne želi da koristi, prenosi „RTS“.

Protestni skup su organizovali međunarodna organizacija za borbu protiv globalizacije ATTAC i još stotinak asocijacija i organizacija za zaštitu prirodne okoline, u vreme održavanja berlinskog Sajma poljoprivrede, koji ove godine traje do 26. januara i okuplja izlagače iz više od 70 zemalja.

Još jedan od glavnih zahteva demonstranata jeste i da se učini sve što je moguće da bi poljoprivredna proizvodnja manje ugrožavala prirodnu okolinu. U saopštenju Johana Frica, jednog od organizatora protesta, navodi se da su „oni koji podržavaju slobodnu trgovinu i masovno gajenje, a uz to i maštaju o tome da dozvole upotrebu genetski modifikovane hrane, izneverili poljoprivrednike i čine sve protiv interesa potrošača, životinja i okoline“. Među ostalim zahtevima demonstranata su i obezbeđivanje kvalitetnije hrane, podrška mladim poljoprivrednicima, proizvodnja bio hrane i iskorenjivanje gladi u svetu.

U slučaju postizanja dogovora o slobodnoj trgovini između EU i SAD, na evropskom tržištu će se naći genetski modifikovana hrana, što kako tvrde organizatori protestnog skupa, većina ljudi u Nemačkoj nikako ne želi da koristi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор