Izmene zakona o privatizaciji i standardizaciji

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o privatizaciji, kojima se omogućava produženje roka za privatizaciju preduzeća od strateškog značaja za državu, kao i za privatizaciju preduzeća na Kosovu, najkasnije do 31. decembra 2015. godine.

U obrazloženju Zakona je navedeno da je cilj ovih izmena da se „uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju, da se olakša postupak privatizacije i da se utvrdi realno stanje njihove imovine, obaveza i kapitala, odnosno da se utvrdi njihova stvarna tržišna vrednost“. Po izmenjenom Zakonu o privatizaciji, 31. decembar 2015. godine je krajnji rok za privatizaciju svih 526 preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, prenosi agencija „Beta“.

Predlog Ministarstva privrede bio je da se rok za privatizaciju 17 strateških preduzeća produži najviše do godinu dana. Na području Kosova i Metohije nalazi 18 neprivatizovanih firmi.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i izmene i dopune Zakona o standardizaciji, kojima se „Institutu za standardizaciju“ omogućava da obavlja i druge poslove radi uspostavljanja održivog i stabilnog izvora finansiranja. Institut tako može da se bavi i poslovima sertifikacije, kao i pružanjem stručne pomoći za primenu, odnosno ispunjavanje zahteva srpskih standarda.

Izmenama je predviđeno i da se nacionalni standardi drugih država mogu koristiti kao osnova za donošenje srpskih standarda samo u slučaju kada u određenoj oblasti ne postoje međunarodni standardi, kao i da se u tom slučaju mogu definisati i izvorni srpski standardi i srodni dokumenti. Uz to je i ukinuta obaveza Instituta da rešenja o donošenju i povlačenju srpskih standarda i srodnih dokumenta objavljuje u „Službenom glasniku“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор