Usvojene izmene Zakona o hipoteci

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Juče su u Skupštini Srbije usvojene izmene Zakona o hipoteci, koje bi trebalo da dovedu do reafirmacije vansudskog postupka namirenja iz vrednosti dobijene prodajom hipotekovane nepokretnosti.

Ove izmene trebalo bi da dovedu i do većeg stepena pravne i ekonomske sigurnosti učesnika u poslovima koji podrazumevaju uspostavljanje hipoteke kao sredstva obezbeđenja potraživanja. Po mišljenju Vlade Srbije, one će omogućiti bolji položaj kreditora, zaštitu dužnika, ubrzanje finansijske i privredne aktivnosti u zemlji, kao i razradu i doradu jednog od klasičnih mehanizama građanskog prava, prenosi agencija „Tanjug“.

Pored ostalog, usvojenim izmenama se uređuje pitanje vansudske prodaje hipotekovane nepokretnosti, koja predviđa ili aukcijsku javnu prodaju ili prodaju nepokretnosti neposrednom pogodbom. kako je predviđeno, nepokretnost se pre objavljivanja javnog poziva za održavanje aukcijske prodaje, može prodati neposrednom pogodbom, ali za vrednost koja ne može biti niža od 90 procenata procenjene vrednosti.

Među novinama u ovom zakonu jeste i da poverilac ima pravo da zahteva od dužnika pružanje dodatnog obezbeđenje sličnog stepena sigurnosti, ukoliko je zbog ponašanja, odnosno radnji vlasnika, vrednost predmeta hipoteke smanjena. U slučaju da dužnik ne pruži dodatno obezbeđenje, poverilac ima pravo da bez odlaganja zahteva naplatu celog potraživanja iz vrednosti nepokretnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор