Beogradske agencije mimo zakona nude pozajmice u eurima!

made-in-germany-rs-pare-lisice

Na ulazu jednog tržnog centra na Banovom brdu u Beogradu može se videti reklama kojom se građanima nude brze pozajmice u iznosu od 50, 100 i 200 eura, za šta se, po navodima NBS, može “zaglaviti” zatvor od tri meseca do pet godina.

Iako su mnogi građani već zaduženi kod banaka i nisu više u mogućnosti da uzimaju novac na pozajmicu, meštani ovog dela grada sve češće u svojim poštanskim sandučićima nalaze propagandni materijal sličnog sadržaja.

S obzirom da je procedura za dobijanje keš kredita dugotrajna i da građani u krizi ne biraju način na koji će doći do novca, priliku za dobar posao u opštoj besparici videli su u jednoj firmi koja je smeštena na Banovom brdu.

Ovi vrli „kreditori“ tvrde da im je biznis potpuno legalan. Na brojeve telefona sa reklame novinarima “Večernjih novosti” javila se ženska osoba i objasnila uslove pod kojima pozajmljuju novac.

– Poslujemo potpuno legalno. Dajemo iznose do 200 eura sa kamatom od 1,5 posto, dok proviziju naplaćujemo 18 posto. Mini-krediti odobravaju se na mesec dana, a uslov je potvrda o stalnom radnom odnosu. Mi smo posredničko društvo i sklapamo ugovor sa firmom u kojoj je dužnik zaposlen, a zajam se odbija preko administrativne zabrane, odnosno, odbija mu se od plate – kažu u ovoj agenciji i dodaju da se pozajmica odobrava istog dana, ili najkasnije sutradan od podnošenja zahteva.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) objašnjavaju da je Zakonom o bankama izričito propisano da se davanjem novčanih pozajmica, koje imaju elemente kredita, ne može baviti niko osim banke, uz napomenu „osim ako je za to ovlašćen posebnim zakonom“.

– Svako ko postupa suprotno ovoj zabrani, vrši krivično delo za koje može biti izrečena kazna zatvora od tri meseca do pet godina – kategorični su u NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор