EU usvojila izmene Zakona o vizama!

Evropska unija je usvojila izmene Zakona o vizama, kojima se uvode brže i jasnije procedure i poboljšavaju uslovi za putnike iz zemalja za koje važi vizni režim, ali i ojačava borba protiv nelegalnih migracija, navode u Savetu EU.

Zakonske izmene se odnose na postupak podnošenja zahteva za vizu u periodu od 6 meseci do 15 dana pre putovanja, elektronsko ispunjavanje i potpisivanje obrazaca za prijavu i postepeno produžavanje perioda važenja vize za više ulazaka od jedne do pet godina, koje se odnose na redovne putnike. Novim odredbama povećava se i taksa za obradu podataka, koja će koštati 80 eura, a čiji će se iznos revidirati svake treće godine.

Iz Saveta EU poručuju da će se sa novom uredbom poboljšati saradnja sa trećim zemljama u pogledu readmisije nelegalnih migranata i to kroz novi mehanizam u okviru kojeg će Komisija redovno procenjivati saradnju sa trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata svojih građana.

U slučaju da neka zemlja ne sarađuje u pogledu prihvata, Komisija će Savetu predložiti donošenje odluke o merama ograničenja u procesu obrade zahteva i iznosa takse za vize. Međutim, ukoliko zemlja sarađuje, Komisija može predložiti smanjenje vizne takse, ubrzavanje procesa odlučivanja o zahtevima za vizu ili produženje perioda važenja vize za više ulazaka.

Evropska unija je 2009. godne odobrila Srbiji bezvizni režim za putovanja u zemlje šengenskog prostora, ali je zadržala vizni režim za građane sa pasošima tzv. Republike Kosovo, podseća agencija Tanjug.

Savet zadužen za pravdu i unutrašnje poslove EU usvojio je i uredbu kojom se regulišu minimalni standardi u pogledu informacija i sigurnosnih obeležja na ličnim kartama i boravišnim ispravama izdatim građanima EU i članovima njihovih porodica koji su državljani trećih zemalja.

Tako će lične karte EU morati da budu izrađene na jedinstvenom obrascu formata kreditne kartice, moraće uključivati zonu čitljivu za aparate i zadovoljavati minimalne sigurnosne standarde Međunarodne organizacija civilnog vazduhoplovstva. Lične karte će imati fotografiju i dva otiska prsta koji će se nalaziti u digitalnom formatu na beskontaktnom čipu, dok će na zastavi EU na kartici biti oznaka zemlje koja izdaje ličnu kartu.

Najkraći rok važenja ovog dokumenta biće pet, a najduži deset godina, međutim, uredbom je predviđeno i da države članice EU osobama starijim od 70 godina mogu izdati lične karte i sa dužim rokom važnosti, dok važenje lične karte za maloletnike može biti i kraće od 5 godina.

U Savetu EU navode da će nova pravila stupiti na snagu za dve godine, do kada će sve nove isprave morati da ispunjavaju pomenute kriterijume i poručuju da će se novim pravilima poboljšati sigurnost ličnih karata i smanjiti broj prevara povezanih sa identitetom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор