Dojče banka zaplenila 20 tona venecuelanskog zlata

Nakon što Venecuela nije ispunila bilateralni sporazum o zameni zlata u vrednosti od 750 miliona dolara, Dojče banka AG je zaplenila 20 tona zlata u vlasništvu ove zemlje i koristi ga kao kolateral, navodi njujorkška agencija Blumberg.

Naime, u skladu sa finansijskim sporazumom iz 2016. godine, Venecuela je od Dojče banke dobila gotovinski kredit koji je trebalo da vrati 2021. godine. Međutim, kada je Venecuela ranije ove godine propustila da plati dug, nemačka banka je odlučila da raskine ugovor, naveli su Blumbergovi neimenovani izvori.

Do spora je došlo kada je venecelanski opozicioni lider Huan Gvaido pokazao spremnost da pregovara o uslovima sa Dojče bankom, koja bi im mogla dati depozit od 120 miliona dolara. Međutim, taj depozit ne bi mogao da preuzme zvanični predsednik Nikolas Maduro.

Venecuela je u maju ove godine iz rezervi centralne banke prodala 15 tona zlata u vrednosti od 570 miliona dolara i tako spustila državne rezerve ovog plemenitog metala na najniži nivo za poslednjih 29 godina, koje sada vrede 7,9 milijardi dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор