Strožija pravila za dobijanje nemačkog državljanstva

Prema nacrtu izmena zakona koje je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke, vreme provedeno u zemlji sa lažnim identitetom više se neće računati, a strancima koji su prilikom ulaska u Nemačku dali lažna imena ili zemlje porekla biće otežano dobijanje državljanstva.

„Pravni sistem koji sebe ozbiljno shvata ne sme da nagrađuje one koji ga ne poštuju. U suprotnom se podstiče kršenje zakona, diskriminiše ponašanje onih koje se pridržavaju zakona i tako potkopavaju preduslovi za njegovu efikasnost“, navodi se u obrazloženju predloga zakona, javljaju agencije.

Kao razlozi za prikrivanje stvarnog identiteta ili zemlje porekla doseljenika u Nemačku navode se otežana deportacija ako lice nema papire i ako se ne zna odakle je došlo. Sem toga, šanse tražilaca azila da dobiju zaštitu u Nemačkoj znatno se razlikuju u zavisnosti od zemlje porekla.

Predlogom izmena zakona takođe je predviđeno da oni koji se lažno predstave ne smeju dobiti ni dozvolu za privremeni boravak, niti nakon toga dozvolu za naseljavanje, što je neophodno da bi se nakon osam godina boravka dobilo nemačko državljanstvo. Stoga će ubuduće utvrđivanje identiteta i državljanstva biti obavezan preduslov za izdavanje dozvole za naseljavanje.

Izmene propisa odnose se i na decu „falsifikatora identiteta“. Po važećem zakonu, deca rođena u Nemačkoj, čiji su roditelji stranci, dobijaju nemački pasoš od rođenja, ako jedan od roditelja živi u nemačkoj najmanje osam godina. Ukoliko se ispostavi da je jedan od roditelja obmanuo vlasti u vezi sa svojim identitetom, njegova deca do pet godina starosti izgubiće pravo na nemačko državljanstvo.

Nacrtom novog zakona takođe se planira da osobe koje u Nemačkoj dobiju azil ili zaštitu u skladu sa Ženevskom konvencijom o izbeglicama, po pravilu ne smeju imati više državljanstava, što se odnosi na oko četvrtinu svih tražilaca azila u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор