Nemačka ne može da obezbedi dovoljno maski

Nakon što je Vlada Nemačke iziričito preporučila nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu i tokom kupovine, neke savezne pokrajine su tu preporuku već uvele kao obavezu, ali da bi ona mogla da važi za celu državu, pre svega je potrebno da na tržištu ima dovoljno maski.

– Ako svim ljudima u Nemačkoj hoćemo da omogućimo da rade, idu u kupovinu i voze se javnim prevozom sa maskama na licu, onda nam je potrebno 8 do 12 milijardi maski godišnje. Ukoliko veliki deo toga budemo proizveli u zemlji, onda ćemo puno postići. Cilj je da se u drugoj polovini leta u Nemačkoj proizvede više miliona maski, kako za medicinsko osoblje tako i za stanovištvo. Ipak, firmama se ne može propisati šta ili koliko maski moraju da proizvedu, ali će im se pomoći kroz investicije i garantovani otkup – rekao je ministar privrede Peter Altmajer.

Budući da u prodaji nema dovoljno maski, savezna vlada je prošle nedelje izdala „iziričitu preporuku“, ali ne i obavezu nošenja maski prilikom kupovine i u javnom prevozu. Obavezu nošenja maski u lokalnom javnom prevozu već su najavile pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Saksonija koja je uvela i obavezu nošenja maski u prodavnicima, piše Dojče vele.

Slični propisi su uvedeni i u nekim opštinama drugih saveznih država. Tako je Grad Volfsburg u Donjoj Saksoniji od ponedeljka uveo obavezu nošenja maski u prodavnicama, javnim objektima, medicinskim ustanovama, ordinacijama i javnom prevozu. Zabrana će za početak važiti do 6. maja, a deca mlađa od šest godina su oslobođena obaveze.

Po rečima premijera Donje Saksonije, Stefana Vajla, maske će uskoro postati deo javnog života, a u lokalnom javnom prevozu i obaveza. Međutim, to će, kako kaže, biti moguće samo ako ih bude bilo dovoljno. Pozivajući se na procene medicinskih stručnjaka, on pretpostavlja da će kriza trajati još dugo i poručuje da se mora trezveno reći da će to biti još najmanje godinu dana.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje je sproveo Institut „Civey“ po nalogu berlinskog „Tagesšpigela“, 46 posto građana Nemačke podržava obavezu nošenaj maski, skoro 40 posto ispitanika je bilo protiv ove obaveze, dok je 14 posto njih bilo neodlučno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор