Vrednost nafte u minusu, tržište u kolapsu

Cena barela američke sirove nafte (West Texas Intermediate – WTI), koja se u ponedeljak uveče stropoštala na minus 37,6 dolara. Juče se kretala oko nule, vrlo kratko vreme bila je u blagom plusu, da bi oko 9:30 ponovo krenula da pada do čak minus 4,43 dolara za barel, prenosi Blic.

Tržište nafte je u poslednje vreme pod velikim pritiskom usled sve slabije potrošnje goriva i negativnih prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energetiku. Takve prilike dovele su do toga da se jednim od najvažnijih tipova nafte, po kom se određuje cena na svetskim tržištima, nikada do sada nije trgovalo po ceni koja je ispod nule.

Zbog pada potražnje, zalihe nafte u SAD su sve veće, zbog čega su se proizvođači našli u poziciji da imaju previše nafte koju nemaju kome da prodaju, a ni gde da je skladište. Budući da su svetska mora preplavljena punim tankerima koji nema gde da odu, prodavci su kupcima plaćali za naftu umesto da je naplaćuju, samo kako bi praznili tankere i skladišta, što je jedinstvena pojava u američkoj istoriji.

Svetski mediji specijalizovani za praćenje tržišta smatraju da razlog jučerašnjeg dramatičnog pada cene nafte na američkom tržištu treba tražiti i u tehničkim razlozima. Naime, juče je istekao rok za sklapanje ugovora za kupovinu nafte sa rokom isporuke u maju, što takođe doprinosi paničnoj potražnji za kupcima, jer niko ne kupuje zbog visokih zaliha u rafinerijama, a oni koji kupuju to čine sa rokom isporuke u junu.

Bez obzira na tehničke razloge, ono što je sigurno jeste da su mere zatvaranja američkih saveznih država pred širenjem virusne epidemije doprinele dramatičnom padu potrošnje naftnih derivata u SAD. Poznavaoci prilika ipak očekuju smirivanje tržišta, pre svega zbog nedavnog dogovora članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje nafte za deset posto dnevno, što će važiti od početka maja do kraja juna.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор