Zlato dostiglo rekordnu vrednost u odnosu na euro

Vrednost zlata je u ponedeljak dostigla najvišu cenu u svojoj istoriji u odnosu na euro i švajcarski franak, dok su glavni berzanski indeksi gubili na vrednosti.

Nastavak rasta cene zlata pokazatelj je intenziteta ekonomske krize, tokom koje investitori traže sigurnost za svoj kapital, te ga pretvaraju u zlato, čija cena raste kako na tržištu raste potražnja za ovim plemenitim metalom, prenose agencije.

Kao i prethodnih dana, na uvećanu tražnju za zlatom najviše su uticala predviđanja posledica pandemije korona virusa na svetsku ekonomiju, kao i smanjenje proizvodnje nafte, koje je dogovoreno između najvećih svetskih proizvođača “crnog zlata”.

Tako je vrednost zlata u ponedeljak skočila za 1,52 posto na 1.563,3365 eura po unci, dok je izraženo u dolarima, istoga dana trgovano zlatom po 1,21 posto većoj ceni, što iznosi 1.704,65 dolara za finu uncu.

Istoga dana vrednost zlata je dostigla istorijski maksimum i u švajcarskim francima, ostvarivši rast od 1,81 posto i dostigavši cenu od 1.569,9551 švajcarskih franaka po unci. Zlato je u odnosu na švajcarski franak ojačalo 13,5 posto u poslednjih mesec dana, a čak 36,72 posto u poslednjih 12 meseci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор