Maksimalna vrednost zlata u odnosu na euro

Cena zlata dostigla je ove sedmice istorijski maksimum u odnosu na euro, a u odnosu na dolar najviši nivo u protekle dve nedelje.

Razlog za ovakav skok vrednosti zlata treba tražiti u upozorenju Epla na negativan uticaj koronavirusa na njegovo poslovanje, nakon čega su investitori potražili u zlatu sigurno utočište za svoj kapital.

Naime, američki proizvođač ajfona prognozira da će njegovi prihodi u drugom kvartalu ove godine pretrpeti pad usled epidemije koronavirusa u Kini. Nakon ove objave došlo je do pada indeksa na Vol stritu i u Evropi, kao i fjučersa na naftu.

Spot cena za finu uncu zlata dostigla je u utorak u 9:15 sati po srednjoevropskom vremenu nivo od 1.597,71 dolar, što je registrovan porast vrednosti od 0,75 posto. U odnosu na euro, to je bio skok od 1,14 posto, na nivou od 1.475,97 eura za uncu zlata.

Paralelno sa porastom cene zlata, takođe su skočile i cene paladijuma i srebra. Vrednost paladijuma je porasla za 0,76 posto, te je ovim metelom trgovano po ceni od 2.537,26 dolara za uncu. Srebro je poskupelo za 1,22 posto, pa je za uncu ovog plemenitog metala u utorak trebalo izdvojiti 18 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор