Moratorijum prihvatilo 92,9% firmi i 94% građana

Moratorijum države na otplatu obaveza prema bankama prihvatilo je 94 posto građana Srbije, a nepunih 6 procenata je izričito zatražilo da nastavi sa otplatom, kažu u Udruženju banaka Srbije (UBS) i dodaju da je mera privremenog zaustavljanja otplate naišla i na veliki odaziv privrede.

– Vrlo slično su reagovala i preduzeća. Za moratorijum se opredelilo 92,9 posto firmi, a 7,1 posto se izjasnilo da želi da i dalje plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nastave da plaćaju obaveze su veće kompanije koje imaju oko 30 posto udela u ukupnoj kreditnoj zaduženosti privrede. Prirodno je da manje firme imaju najvećih problema sa likvidnošću pa su i prihvatile moratorijum – objasnio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić, a prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, ovi podaci su zbirni, na nivou čitavog bankarskog sektora, dok procenti variraju kada se banke posmatraju pojedinačno, ali ipak ne u većoj meri. U svakom slučaju je jasno da je velika većina korisnika bankarskih usluga odlučila da primeni zastoj u otplati svojih obaveza prema bankama.

Ukupna suma na koju se odnosi moratorijum iznosi oko 2 milijarde eura, što predstavlja podršku bankarskog sektora građanima i privredi u savladavanju otežanih uslova svakodnevnog života i poslovanja izazvanih pandemijom korona virusa. Vasić ističe da je vrlo važno da oni kojima je najteže dobiju tu podršku i pomoć, kako bi zadržali kod sebe novac i bili u mogućnosti da u narednih 90 dana premoste problem likvidnosti.

– S obzirom na politiku plata u državnim i javnim službama i uz mere pomoći za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, imamo razloga za optimizam i veru da platežna sposobnost neće biti ozbiljnije ugrožena – poručuju iz UBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор