Krizne vladine mere od utorka na raspolaganju srpskoj privredi

U borbi protiv posledica pandemije korona virusa, Vlada Srbije je usvojila tri nove uredbe, čime se zaokružuje implementacija paketa kriznih ekonomskih mera, koji je predstavljen javnosti pre dve nedelje, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, jedan dokument je garantna šema za dve milijarde eura, za koje u najvećoj meri garantuje država, a koja će od utorka biti na raspolaganju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji. On je dodao da su krediti na period do 36 meseci, sa grejs period od devet i 12 meseci, kao i da Klijenti mogu da dobiju iznos do četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a maksimalno 3 mil EUR. Mali je pozvao privrednike da se kod svojih poslovnih banaka prijave za garantovane kredite koji će im pomoći da prebrode trenutnu krizu.

Ministar finansija je objasnio i da se preostale dve uredbe se odnose na poljoprivredna gazdinstva, za koje je preko Uprave za agrarna plaćanja izdvojeno 2,6 milijardi dinara, te je i njih pozvao da se prijave za taj novac koji je, kako je rekao, već u budžetu i spreman za korišćenje, prenose srpski mediji.

– Od ponedeljka do srede 113.000 preduzetnika se prijavilo Poreskoj upravi za novčanu pomoć, odlaganje poreza i doprinosa na zarade, isplaćivanje minimalca, a Fondu za razvoj je stiglo preko 300 zahteva i pitanja vezanih za kredite koji će se odobravati od utorka ili srede – rekao je ministar finansija i poručio privrednicima da se prijave od utorka i iskoriste jeftin novac za održavanje likvidnosti.

I ovom prilikom Mali je potvrdio da će nakon ukidanja vanrednog stanja na račun svakog punoletnog građanina Srbije biti uplaćeno 100 eura. Kako je rekao to nije mera za socijalno ugrožene, već ona ima dva aspekta, jer je sastavni segment paketa sveobuhvatnih ekonomskih mera, a na taj način će se građanima olakšati izlazak iz krize.

Vlada Srbije je početkom sedmice donela i Uredbu o merama u drumskom saobraćaju za vreme vanrednog stanja, koja se odnosi na međumesni prevoz, međunarodne dozvole za prevoz tereta u 2020. godini, teretna vozila i profesionalne vozače. Po ovoj uredbi, do dana prestanka vanrednog stanja domaći prevoznici nisu dužni da ministarstvu nadležnom za poslove saobraćaja prijavljuju promenu osnova korišćenja teretnih vozila koja imaju u svom voznom parku, kao ni da tom ministarstvu vraćaju izvode licenci za ta vozila, prenosi eKapija.

Srpska vlada je usvojila i Odluku o tridesetodnevnoj zabrani izvoza lekova koji se upotrebaljavaju u humanoj medicini, od koje su izuzeti lekovi koji se proizvode u našoj zemlji, ali nisu registrovani u Srbiji, odnosno koji se proizvode isključivo za strana tržišta, takođe i lekovi koje strano lice otprema u postupku tranzita sa carinskog područja Srbije, kao i lekovi koji se izvoze uz posebno odobrenje vlade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор