Nemačka izdvaja za pomoć privredi 1.100 mlrd. €

Nemački Bundestag juče je usvojio plan mera pomoći privrednicima ove zemlje u visini blizu 1.100 milijardi eura, kako bi što lakše prebrodili posledice krize izazvane pandemijom korona virusa, prenose svetski mediji.

Članovi donjeg doma nemačkog parlamenta (Bundestag), saglasili su se povodom zaduživanja države u visini 156 milijardi eura za podršku firmama, zaposlenima i zdravstvenom sistemu, kao i stotine milijardi eura garancija za bankarske kredite preduzećima.

Ovaj paket mera sada će biti podnet gornjem domu parlamenta (Bundesratu) koji okuplja predstavnike svih saveznih pokrajina, a ishod glasanja se ne dovodi u pitanje jer je gornji dom već pružio podršku planu vlade kancelarke Angele Merkel.

Plan pomoći privredi predviđa formiranje „Fonda za ekonomsku stabilizaciju“ koji će činiti od 400 milijardi eura garancija za dugove preduzeća, 100 milijardi za kredite ili ulaganja u firme i 100 milijardi za podršku državnoj investicionoj banci KfW. Na osnovu 357 milijardi eura, KfW će ubuduće moći da garantuje privredi oko 822 milijarde eura kredita.

Savezna vlada će ovim planom obezbediti do 50 milijardi eura subvencija za mala preduzeća i 3,5 milijardi hitne pomoći zdravstvenom sistemu, kao i dodatnih 55 milijardi koje će moći da budu slobodno upotrebljene za potrebe borbe protiv pandemije korona virusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор