Nemački test otkriva korona virus za samo sat vremena

Fabrika nemačke kompanije Kjagen (Qiagen) za proizvodnju naprednih testova koji prisustvo korona virusa dijagnostikuju za samo sat vremena, povećala je proizvodnju na milion i po testova mesečno, a do kraja godine će ih praviti čak 20 miliona mesečno.

U pogonu ove biotehnološke kompanije smeštene u blizini Kelna, koja proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, pa tako i brzi test za otkrivanje novog korona virusa, trenutno jedva uspevaju da odgovore na potrebe tržišta. Kompanija je na novonastalu situaciju brzo reagovala povećanjem proizvodnje za 70 posto, a unapređena oprema za brzo testiranje, predviđen za upotrebu u bolnicama i laboratorijama, od protekle sedmice može da se koristi u čitavoj Evropi.

– Ovo je globalni izazov i situacija se razlikuje od države do države, pre svega po tome koliko su brzo prepoznale i reagovale na virus. Azijske zemlje poput Južne Koreje reagovale su mnogo brže od recimo SAD. Ipak, tražnja za testovima raste u svim zemljama, zbog čega je sada veliki izazov učiniti testiranje dostupnim u celom svetu – kaže za Dojče vele Tomas Turinger, portparol Kjagena, i dodaje da se u njihovoj fabrici proizvodnja odvija u tri smene, sedam dana u nedelji.

Poslovni uspesi Kjagena probudili su interesovanje kod drugih kompanija, pa je američki proizvođač laboratorijske opreme Termo Fišer spreman da preuzme nemačku kompaniju za oko deset milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор