Nemačka sprečava SAD u preuzimanju firme koja pravi vakcinu

Nemačka vlada pokušava da spreči administraciju SAD u pokušaju preuzimanja nemačke firme CureVac koja radi na generisanju vakcine protiv korona virusa, piše agencija Rojters pozivajući se na Izvor iz vlade.

Naime, SAD pokušava da dobije pristup potencijalnoj vakcini koju razvija nemačka kompanija, zbog čega želi da preseli CureVac na drugu stranu Atlantika. Nemački dnevnik „Velt am zontag“ prethodno je objavio da je američki predsednik Donald Tramp ponudio nemačkoj firmi novac kako bi je namamio da preseli istraživanje u Ameriku, kao i da je nemačka vlada CureVacu iznela svoju ponudu u cilju da zadrži kompaniju u zemlji.

– Nemačka vlada je veoma zainteresovana da obezbedi da se vakcine i aktivne supstance protiv korona virusa razvijaju u Nemačkoj i Evropi. U tom pogledu, vlada je u intenzivnom kontaktu sa kompanijom CureVac – potvrdio je novinske navode portparol nemačkog Ministarstva zdravlja.

I list „Velta am zontag“ je citirao neimenovani izvor iz vlade koji je navodno rekao da Tramp pokušava da stekne ekskluzivno pravo nad istraživanjem i da će sve uraditi kako bi doneo vakcinu u SAD, „i to samo za Sjedinjene Države“.

Iako je odbila da komentariše ove navode, portparolka nemačkog Ministarstva privrede je izjavila da je vlada „veoma zainteresovan“ da se vakcina proizvodi u Nemačkoj. Ona se, pri tom, pozvala na nemački zakon o spoljnoj trgovini prema kojem država ima prava da proceni ponude za preuzimanje kompanije od strane subjekata izvan EU, iz takozvanih trećih zemalja, ukoliko su u pitanju nacionalni ili EU interesi.

Šef proizvodnje CureVaca, Florijan fon der Mjelbe, prošle nedelje je rekao za Rojters da je kompanija počela rad na brojnim potencijalnim rešenjima za sintezu vakcine protiv korona virusa i da su trenutno u procesu selekcije dva najbolja koja će ući u proceduru kliničkog ispitivanja. Firma sa sedištem u Tibingenu se nada da će eksperimentalna vakcina biti spremna do juna, kada će zatražiti od regulatornih organa dozvolu za njeno testiranja na ljudima.

Kompanija je početkom ovog meseca na svom sajtu navela da se njen izvršni direktor sastao sa Trampom, potpredsednikom Majkom Pensom, članovima tima Bele kuće za korona virus i visokim predstavnicima farmaceutskih i biotehnoloških kompanija kako bi razgovarali o vakcini.

Inače, u vreme kada je radila na sintezi injekcija protiv malarije i gripa, ova nemačka kompanija je 2015. i 2018. godine dobila finansijsku podršku za razvojne projekte od investicione Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор