Nemačka ne menja stav o Severnom toku 2

Portparol nemačke Vlade Štefan Zajbert je saopštio da Berlin nije promenio stav u vezi izgradnje gasovoda “Severni tok 2” i da ga i dalje vidi kao ekonomski projekat.

On je istakao da je postavljanje novog gasovoda “ekonomski projekat koji ima političku stranu”, kao i da je neophodno razjasniti ulogu Ukrajine kao snabdevača gasom nakon 2019. godine.

– Osnovni stav Federalne vlade nije se promenio – poručio je Zajbert.

Američki Stejt department je 15. decembra pozdravio rezoluciju Evropskog parlamenta o Ukrajini i “Severnom toku dva”, kao i odluku lidera zemalja i vlada članica EU da se produže ekonomske sankcije Rusiji na još šest meseci.

Zamenik portparola državnog sekretara SAD Robert Paladino pozvao je potom Nemačku da “uzme u obzir zabrinutost suseda čija će bezbednost biti ugrožena izgradnjom ovog gasovoda”. On je naglasio da će SAD nastaviti da rade sa evropskim partnerima i saveznicima u “formiranju ujedinjenog fronta protiv agresije Kremlja”, javlja ruska agencija TASS.

Prema najavama, gasovod “Severni tok dva” trebalo bi da bude pušten u rad krajem 2019. godine, nakon što će biti sproveden duž obale, počev od ruskog dela Baltičkog mora, pa sve do Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор