Nemačka zadržala stav o „Severnom toku 2”

Nakon kritika američkog predsednika Donalda Trampa u vezi sa izgradnjom gasovoda “Severni tok 2”, Nemačka poručuje da nije promenila svoj stav.

Za najveću evropsku ekonomiju ovaj projekat ostaje komercijalan, iako je potrebno precizirati ulogu Ukrajine kao tranzitne zemlje za gas, izjavila je portparol vlade Ulrike Demer.

– Naš stav se nije promenio. Projekat “Sjeverni tok 2” je komercijalne prirode. Ipak, potrebno je razjasniti ulogu koju će imati Ukrajina kao tranzitna zemlja za gas – rekla je Demerova i dodala da nemačka Vlada podržava pregovore potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča sa ruskom i ukrajinskom stranom, prenosi agencija „TASS“.

Novi gasovod “Severni tok 2” proširiće već postojeći gasovod “Severni tok” koji ispod Baltičkog mora spaja Rusiju i Nemačku, a zaobilazi Ukrajinu, Belorusiju, Poljsku i ostale zemlje istočne Evrope, kao i područje Baltika.

Shodno projektu, novi gasovod “Severni tok 2” će prolaziti kroz ekskluzivne zone i teritorijalne vode pet država, Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Dužina mu je projektovana na više od 1.200 kilometara, dok će mu kapacitet iznositi 55 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор