Nemačka ograničila Gaspromu pristup Severnom toku

Nemački Opal Gastransport, operator grane gasovoda koja spaja „Severni tok“ sa gasnim transportnim sistemom Srednje i Zapadne Evrope, ograničila je ruskom Gaspromu pristup tranzitnim kapacitetima tog gasovoda, saopštila je Savezna agencija za mrežu Nemačke.

Ograničenje je uvedeno na osnovu odluke Savezne agencije za mrežu, prema kojoj “Opal gastransport GmbH” više neće moći da prodaje Gaspromu tranzitne kapacitete za prikupljanje i selekciju gasa u količini od 15,86 miliona kilovata na sat, kao i da vrši njihov prevoz korišćenjem tih kapaciteta, prenosi Sputnjik.

Sud Evropske unije je ranije već razmotrio žalbu poljskih vlasti i poništio odluku Evropske komisije iz 2016. o proširenju pristupa Opalovim kapacitetima Gaspromu, uz obrazloženje da se radi o narušavanju principa energetske solidarnosti. Naime, odluka EK je omogućila Gaspromu da, učešćem u odgovarajućim aukcijama, dodatno transportuje do 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Međutim, prema važećim evropskim standardima, Gasprom sada može da računa na samo pola tranzitnog kapaciteta ove cevi, odnosno na 12,8 milijardi kubika gasa. Odluku o ograničavanju pristupa Severnom toku Savezna agencija za mrežu je objasnila činjenicom da su Gaspromu na raspolaganju alternativni transportni pravci i dostavne stanice u okviru ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji.

Kompanija Gasprom i Vlada Rusije sada pripremaju zvanični odgovor na odluku suda. S tim u vezi, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je istakao da će ograničenje uticati na pregovore o gasu sa Ukrajinom i Evropskom komisijom, kao i na snabdevanje drugih evropskih zemalja ovim energentom. Potpredsednik vlade Dmitrij Kozak nije odbacio mogućnost žalbe Rusije na odluku suda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор