Bayer testira održiva rešenja za njive budućnosti

Nemački Bayer je u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom školom Holabrun iz Donje Austrije nedavno u toj zemlji formirao prvu njivu budućnosti (ForwardFarms), na kojoj sada testira održiva rešenja neophodna kako bi poljoprivreda bila u stanju da odgovori na savremene globalne i lokalne izazove.

Projekat je 14. te vrste u svetu, ali ipak nešto drugačiji, jer u prvi plan ističe ciljeve kao što su pružanje informacija, podizanje svesti i predstavljanje koncepta u praksi. Kako naglašava Karl Nojbauer, direktor divizije Crop Science u Austriji, u Holabrunu se testira praktična vrednost modernih rešenja, piše Poljosfera.

ForwardFarme su, pored Austrije, osnovane i u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, SAD, Argentini, Čileu i Brazilu. ForwardFarming je globalna edukativna platforma pomoću koje se ispituju i demonstriraju praktične mogućnosti sprovođenja koncepta održive poljoprivrede. Ideja je da se u praksi proveri usklađenost inovacija i održive poljoprivrede sa ekološkom i društvenom svešću i odgovornošću.

Stoga, u Holabrunu nije u prvom planu samo isplativost, već i efikasnost savremenih rešenja, kakvo je, na primer, biološki sistem za zaštitu voda Phytobac, koji je razvio Bayer. Njegovom primenom se sprečava da zagađivači koji se mogu osloboditi tokom punjenja i pranja uređaja za zaštitu bilja dospeju u postrojenja za prečišćavanje i okolne vode.

Prema podacima UN, da bi se prehranila rastuća svetska populacija potrebno je udvostručiti proizvodnju hrane između 2009. i 2050. godine. Nojbauer smatra da je ključno pitanje koliko moderna mora da bude poljoprivreda da bi čovečanstvo izašlo na kraj sa zahtevnim izazovima koji pristižu.

Peter R. Miler, generalni direktor divizije Crop Science u Nemačkoj i rukovodilac klastera Crop Science Nemačka – Austrija objašnjava da održivost podrazumeva zaštitu zemljišta, biološku raznolikost, nisku potrošnju vode i definisanje okvira u kojima je moguće proizvesti kvalitetnu hranu na ograničenoj površini. Kako kaže, inovativna poljoprivreda uključuje visokokvalitetno seme, zaštitu zemljišta, integralnu zaštitu bilja, digitalna rešenja i savremene strategije đubrenja. Cilj ovih mera je uspostavljanje poljoprivredne proizvodnje koja štedi resurse, npr. kroz smanjenu potrošnju vode, preciznu zaštitu bilja i očuvanje biodiverziteta.

Uz nove tehnologije, smanjenu količinu hemikalija i njihovu preciznu primenu, Bayer namerava da do 2030. godine smanji uticaj na životnu sredinu za 30 procenata. Sveobuhvatne informacije o poljoprivredi i zaštiti bilja, kao i rezultati brojnih studija o Bayerovim proizvodima, koje su tokom procesa registracije podnete regulatornim telima, mogu se videti na veb stranici https://cropscience-transparency.bayer.com.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор