Energetski održiva Ikea nadomak Diseldorfa

Ikeina prodavnica u Karstu kod Diseldorfa izgrađena je od prirodnih materijala zasnovanim na energetski efikasnijim tehnologijama, enterijer i eksterijer mogu koristiti i radnici i posetioci, a trgovina se obavlja pod dnevnim svetlom.

Švedski proizvođač nameštaja otvorio je u Nemačkoj svoju prvu energetski održivu prodavnicu, jedinstvenu u svetu, koja ga je koštala dvostruko više nego što je to prvobitno bilo planirano, prenosi „B92“.

Nova prodavnica ima krovnu terasu koja je na raspolaganju posetiocima i zaposlenima, osoblje može da koristi fitnes i sobu za masažu, u restoranu je dostupan vegetarijanski hot-dog, a 50 posto struje dolazi iz solarnih panela na krovu. Celokupna atmosfera u prodavnici je komfornija i prijatnija, a tu je i prostor određen za sastanke, što ovo mesto sada čini i društveno i ekološki održivim.

Prodavnica u Karstu dokaz je izmene celokupnog koncepta prvobitnog prostora sa malo prirodnog osvetljenja, koji izgleda kao “plava kutija”. Tim zadužen za uvođenje inovacija prvo je razvio vodič za dizajn kako bi buduće Ikeine prodavnice postale održivije. Na razvijanju, istraživanju i unapređenju metoda primenjenim za izgradnju Ikeinog održivog prvenca intenzivno se radilo od 2007. godine.

Izgradnja je započeta u avgustu 2013. godine i već tada je najavljeno da će kupci u potpuno novom ambijentu Ikeinog prodajnog objekta moći da uživaju na jesen 2017. Pilot-projekat u blizini Diseldorfa postao je najodrživija prodavnica Ikee ikada i model koji je postao uzor svim ostalim prodavnicama širom sveta, zbog čega će pojedinačne inovacije koje dobro funkcionišu u Karstu, biti uvedene i u druge prodajne objekte popularnog proizvođača nameštaja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор