Nemci kritikuju ECB zbog otkupa obveznica

Odluka Evropske centralne banke (ECB) da nastavi otkup obveznica bez jasnog roka za završetak tog programa podsticaja, naišla je na oštru kritiku šefa nemačke centralne banke Jensa Vajdmana.

Vajdman, koji je član Upravnog odbora ECB, smatra da otkup obveznica „briše granicu između monetarne i fiskalne politike“, jer podržava pozajmice vlade i smanjivanje kamata na tržištima, prenosi agencija „Beta“.

Šef ECB Mario Dragi juče je izjavio kako je „velika većina“ u Upravnom odboru bila za to da se otkup obveznica vremenski ne ograničava. Odbor je odlučio da se, do septembra sledeće godine, nivo otkupa obveznica smanji sa 60 milijardi eura mesečno na 30 milijardi, uz mogućnost produžetka programa, ukoliko to bude bilo neophodno.

Evropska centralna banka je smanjila podsticaje privredi, jer je evrozona pokazala znake snažnog rasta. Otkup vladinih i korporativnih obveznica sveže štampanim novcem trebalo bi da doprinese smanjenju dugoročnih kamatnih stopa, podsticanju kreditiranja kompanija, kao i podizanju inflacije na nivo od ispod dva posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор