Nastavlja se pad dobiti Folksvagena

I u trećem tromesečju ove godine neto dobit najvećeg svetskog proizvođača automobila, nemačkog „Folksvagena“ (VW), nastavila je da pada usled uvećanih troškova nastalih zbog skandala „dizelgejt“.

Međutim, iako je neto profit kompanije snižen za čak 53,4 posto, na 1,06 milijardi eura, VW je za čitavu godinu podigao svoja očekivanja profita, na osnovu uvećanja godišnjih prihoda za 5,8 posto, na 55 milijardi eura i rasta profita iz poslovanja za 15,1 posto, na nivo od 4,3 milijarde eura, prenosi agencija „Frans pres“.

– Rezultati iz trećeg kvartala su impresivni i podižu poverenje klijenata u naše brendove i naše proizvode. Kada govorimo o celoj godini, grupacija očekuje „nešto veću“ prodaju vozila nego u 2016. i za četiri posto veće prihode – najavio je izvršni direktor kompanije Matijas Miler.

Prošlog meseca VW je upozorio da će morati da izdvoji više novca kako bi se izborio sa troškovima opoziva oko 500.000 svojih dizel vozila sa tržišta SAD, zbog povezanosti sa skandalom oko lažiranja količina emitovanih izduvnih gasova.

Dosadašnji ukupni troškovi VW-a u „dizelgejt“ skandalu, koji potresa javnost od 2015. godine, ovim će porasti na više od 25 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор