Zgrada Beobanke dobija zelene fasade

Novi vlasnik zgrade Beobanke na Zelenom vencu, beogradska filijala nemačke projektantske kuće „Stattwerk“ iz Štutgarta, javlja da zgradu neće pretvoriti u hotel već u prvi poslovno-stambeni soliter sa zelenim fasadama.

Na sajtu kompanije se objašnjava da je planirano da se čitava zgrada sa spoljašnje strane obavije biljkama, u skladu sa ciljem Stattwerka da ponudi drugačiju, „zeleniju“ viziju radnog i životnog prostora i urbanog uređenja grada. Kako ističu, želja im je da svaki njihov projekat bude temeljno ekologičan kako bi doprineo podizanju ekološke svesti ljudi i lokalnih zajednica“.

U planu je da se u zgradi nađe i prodajni salon za električna vozila, kao i poslovni prostor namenjen “zelenim” kompanijama, startapima i organizacijama, prenosi „eKapija“.

Na zgradi je do sada, u saradnji sa kompanijom „Gras Garden“ iz Beograda, postavljen probni “zeleni zid” koji će omogućiti da se utvrdi efikasno korišćenje vode potrebno za održavanje biljaka. “Zeleni zid” čini sitem laganih panela od polikarbonatnih materijala otpornih na UV zračenje. Za njegovo održavanje zaslužan je „Smart Garden Hub“ sistem za navodnjavanje izraelske kompanije „GreenIQ“, koji preko internet aplikacije kontroliše vreme i raspored navodnjavanja na osnovu lokalne vremenske prognoze, čime se štedi i do 50 posto vode za navodnjavanje.

Potpuno obnovljena zgrada imaće sistem za sakupljanje kišnice koja će se koristiti kao tehnička voda, za proizvodnju električne energije koristiće solarne panele i vetrogeneratore sa vertikalnom osom obrtanja, a piezoelektrični podovi će kinetičku energiju takođe pretvarati u struju.

Nemačka kompanija Stattwerk bavi se prenamenom nekadašnjih fabrika i skladišta u stambene i poslovne prostore, a za zgradu Beobanke gradu je platila 4,25 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор