Nemačke “zelene” klupe čiste vazduh Londona

Zbog povećanog nivoa zagađenosti vazduha, u Londonu su postavljene „zelene“ klupe nemačke firme “Green City Solutions”, koje služe i kao filteri, jer upijaju nečistoće iz atmosfere, pišu britanski mediji.

Globalno zagrevanje i veliki broj vozila na planeti sve više utiču na kvalitet života. S obzirom da je zagađenost velikih evropskih gradova zabrinjavajuća, u poslednje vreme je i vazduh u glavnom gradu Velike Britanije takođe veoma loš, iznad granica koje je postavila Evropska unija.

Trudeći se da što bolje reši taj problem, gradska uprava Londona je odlučila da u ulici Glas haus, koja se nalazi u blizini Pikadilija, postavi „City Tree“ klupe ispred popularnih kafića i prodavnica sa organskom hranom, prenosi agencija “Hina”.

Zelena klupa je povezana na internet i prikazuje podatke o kvalitetu vazduha, temperaturi, kvalitetu vode i vlažnosti tla. Funkcioniše uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje uklanjaju ugljen-dioksid, prašinu i gasove. Napravljena je od čvrstih materijala kako bi odolela eventualnim napadima vandala, a solarne ploče joj obezbeđuju energiju.

Iako nema veliku površinu, zelena klupa Green City Solutions deluje kao 275 stabala drveća i godišnje može da filtrira do 265 tona ugljen-dioksida i drugih čestica. Osim u Londonu, ove klupe su već postavljene i u Hongkongu, Amsterdamu, Parizu i u Oslu, navodi nemački proizvođač.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор