Nemačka je najveći uvoznik ruskog gasa

Ruska državna gasna kompanija Gazprom je tokom prošle godine izvezla u Europu 200,1 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, od čega najviše u Nemačku, Belorusiju, Italiju, Tursku i Veliku Britaniju.

Prema podacima koje je objavila ruska kompanija, Nemačka je bila ubedljivo najveći kupac gasa sa 58,5 milijardi kubika, a za njom su Turska sa 23,9 milijardi kubika, Italija sa 22,8 milijardi kubika i Velika Britanija sa 14,3 milijarde kubika, prenosi Al Jazeera.

Gazprom je prošle godine izvezao u Francusku 12,9 milijardi kubnih metara gasa, u Austriju 12,3 milijarde, a u Holandiju 7,9 milijardi kubika, dok je od srednjoevropskih zemalja najveći uvoznik bila Poljska sa 9,9 milijardi kubika, zatim Mađarska sa 7,4 milijarde, Češka sa 6,5 milijardi i Slovačka sa 5,1 milijardom kubnih metara gasa.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, najviše ruskog gasa je uvezla Belorusija sa 20,3 milijarde kubika, za njom je Kazahstan sa 3,2 milijarde, Moldavija sa 2,9 milijardi i Ukrajina sa 2,7 milijardi kubika gasa. Domaćem tržištu Gazprom je prošle godine isporučio 271,6 milijardi kubika prirodnog gasa.

Ruski gasni gigant je saopštio da će isporuka za Kinu gasovodom „Snaga Sibira“ startovati krajem ove godine, što je ranije nego što je to prvobitno bilo planirano. Prema potpisanom ugovoru, Gazprom će u narednih trideset godina isporučivati Kini 38 milijardi kubika gasa godišnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор