Koka-Kola preuzima Bambi za 260 mil. eura

Američka kompanija Koka-Kola je ušla u proces preuzimanja vodećeg srpskog proizvođača konditorskih proizvoda, kompanije Bambi, za šta će dosadašnjem vlasniku, fondu “Mid Europa Partners” platiti 260 miliona eura.

Kako se navodi u saopštenju Koka-Kole, konačni sporazum biće definisan kroz završna usaglašavanja, a akvizicija ostaje podložna uobičajenim uslovima i odobrenjima nadležnih tržišnih regulatora, zbog čega se okončanje celog procesa očekuje u drugom kvartalu ove godine.

Iz kompanije navode da je strateška namera ove akvizicije da Koka-Koli obezbedi nove razvojne mogućnosti u Srbiji i regionu, kao i da joj omogući širenje u komplementarne kategorije proizvoda.

– Ova akvizicija predstavlja izvrsnu priliku za stvaranje dodatne vrednosti za našu kompaniju, kupce i akcionare. U naš postojeći portfolio vodećih brendova napitaka dodaćemo i potrošačima dobro poznate, komplementare brendove, kao i inovativne veštine i znanja. Ovo će dodatno ojačati našu relevantnost na tržištu i odnos sa kupcima i dati nam mogućnost da povećamo svoje prisustvo u ključnim prilikama za konzumaciju, kao što su početak dana, konzumacija u pokretu i užina i osveženje kod kuće – objašnjava Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor kompanije “Coca-Cola HBC AG”.

U saopštenju se dodaje da preuzimanje Bambija nudi mogućnost sinergije kroz zajedničke promocije i komplementarne inovacije, a na temelju jake distributivne mreže kompanije Bambi, uključujući rashladnu distribuciju u strateški važnim kanalima, kao što su tradicionalna maloprodaja i HoReCa.

– Ova akvizicija je potvrda da je Srbija vrlo atraktivno odredište za strane investicije, ali i dokaz odlučnosti naše kompanije da ostanemo integralni deo lokalne zajednice u kojoj poslujemo i razvijamo se. Siguran sam da će naši globalni brendovi, znanje stečeno na brojnim tržištima, kao i posvećenost lokalnoj zajednici, udruženi sa Bambijevim vodećim brendovima na tržištu konditorskih proizvoda, biti dobitna kompniacija – rekao je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije “Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор