Unija odobrila Bajeru kupovinu Monsanta

Evropska unija je nemačkoj hemijskoj kompaniji „Bajer“ odobrila kupovinu američkog „Monsanta“ za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi nekih svojih kompanija i prava vlasništva u vrednosti od 7,4 milijarde dolara, kako bi se obezbedila fer konkurencija na tržištu.

Dogovor oko preuzimanja pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, zbog strahovanja da će se na tržištu smanjiti broj jakih kompanija za prodaju semena i pesticida, a da će nova kompanija zagušti tržište, prenosi agencija „Asošijeted pres“.

Evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager je izjavila da su se dve strane dogovorile o prodaji prava u vrednosti od preko šest milijardi eura i da su time odbačene brige Evropske komisije (EK) u vezi sa konkurencijom.

Američki gigant u proizvodnji pesticida, đubriva i genetski modifikovanog semena „Monsanto“ je u septembru prihvatio da pređe u vlasništvo Bajera uz isplatu 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje 9 milijardi dolara duga.

Po rečima Vestagerove, dogovor Bajera i Monsanta bi bez dodatnih uslova značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije u tom sektoru.

– Ovim dogovorom će biti napravljena najveća kompanija za pesticide i seme na svetu. Zato smo osigurali da broj globalnih igrača koji se aktivno nadmeću na tim tržištima ostane isti. To je potrebno da bi poljoprivrednici imali raznovrstan izbor semena i pesticida po pristojnim cenama – istakla je Vestagerova.

Ona je objasnila da će prodajom nekih kompanija i prava vlasništva doći do uklanjanja svih preklapanja Bajera i Monsanta na tržištima semena i pesticida.

– Bajer se obavezao da radi na tome da novo tržište digitalnih farmi, koje se oslanjaju na upotrebu podataka u poljoprivredi, bude otvoreno. Bajer je, pri tom, predložio da nemački „BASF“ bude ta kompanija koja će preuzeti njegove kompanije i poslove kojih je dužan da se oslobodi – rekla je Vestagerova.

Direktor Bajera Verner Bauman smatra da je odobrenje Evropske komisije „veliki uspeh“ za njegovu kompaniju. On je obavestio javnost da dve kompanije još uvek rade sa vlastima SAD na dogovoru za koji se nada da će biti zaključen u drugom tromesečju ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор